
انواع سبک های طراحی نما
همانطور که احتمالاً می دانید طراحی نما یکی از ارکان اصلی در ساختمان سازی بوده و امروزه دارای اهمیت ویژه ای می باشد. طراحی نما با استفاده از اصول، متریال و سبک های مختلفی صورت می گیرد که در این مقاله به انواع سبک های طراحی نما و همچنین به اصول و متریال هایی که برای پیاده سازی آن ها استفاده می شود اشاره می کنیم.
اگرچه طراحی نما کاربرد های مختلفی دارد اما یکی از مهمترین کاربردهای آن زیباسازی ساختمان می باشد. همچنین می دانیم اولین ارتباطی که یک شخص با یک بنا برقرار می کند نمای خارجی آن می باشد. از این رو می توان گفت نمای یک ساختمان یکی از فاکتور های مهم در تعیین کیفیت ساختمان می باشد.
یک نمای ساختمانی با کیفیت بالا می تواند در شاخص شدن ساختمان تأثیر گذار باشد بنابراین شما می توانید با یک طراحی نمای با کیفیت ارزش مادی ساختمان خود را بالا ببرید.
همانطور که گفته شد نمای سازه ها به طور معمول در سبک های متنوع و با استفاده ابزار ها و متریال های گوناگونی همچون سنگ تراورتن و مرمر، شیشه، کامپوزیت، آلومینیوم، آجر و غیره پیاده سازی می شود.
لازم به ذکر است برای صرفه جویی در هزینه ها باید انتخابی منطقی و معقول داشته باشید. از این رو بهتر است قبل از طراحی نما با یک معمار و یا یک شرکت ساختمانی مانند شرکت مهندسین مشاور چینه ایوان پردیس مشورت کنید.
در ادامه به بررسی سبک های طراحی نما می پردازیم
سبک های طراحی نما:
از رایج ترین سبک های طراحی نما می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• طراحی مدرن
• طراحی رومی
• طراحی کلاسیک
• سبک مینیمال
در ادامه آن ها را بررسی می کنیم.
• نما مدرن
این سبک در زندگی ما اهمیت ویژه ای دارد چرا که امروزه به کار بردن طرح های مختلف و جذاب و همچنین استفاده از طرح های مدرن جزء ضروریات زندگی در عصر معاصر می باشد. از سبک های مدرن در فضاهایی همچون محیط تجاری و مسکونی استفاده می شود.
از مزایای استفاده از این سبک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. افزایش بهای ساختمان
2. تأثیر مثبت بر ساکنان ساختمان
3. جذب انرژی مثبت
در این سبک طراحی معمولاً از یک نوع متریال استفاده می شود و از بکارگیری عناصر تزئینی خودداری می شود. این سبک طراحی از اصول طراحی مدرن نشئت می گیرد. با این که طراحی مدرن بر پایه ی سادگی استوار می باشد اما در ایران شاهد استفاده از طرح های غیر عادی و متریال های متعدد هستیم که نتیجه ی آن بی نظمی نمای ساختمان می باشد.
• نما رومی
در سبک رومی از ستون هایی قطور، مجسمه، سنگ های برش خورده با شکل هایی مختلف و قوس هایی گرد و عریض برای زیبایی بنا استفاده می شود. یکی از سنگ هایی که معمولاً در این سبک بکار گرفته می شود تراورتن میباشد در واقع یکی از مهم ترین دلایل رواج یافتن و محبوب شدن این طرح در بین طراحان نما کشف معادن عدیده و شیوع استفاده از تراورتن می باشد.
معایب نمای رومی:
1. عدم تطابق با سبک های معماری ایرانی: در سبک رومی از سنگ های تراش خورده استفاده می شود در حالی که معماری ایرانی بیشتر بر سادگی تأکید داشته و معمولاً در این سبک کمتر به جزئیات پرداخته می شود.
2. کاربرد متفاوت: در گذشته از این سبک در نمای مکان های عمومی همچون کاخ و کلیسا استفاده می شد اما امروزه از این سبک به غلط برای نمای ساختمان های مسکونی استفاده می شود.
• نما کلاسیک
از قرن ها پیش تزئین کاخ ها به سبک کلاسیک انجام می شد. در این نماها ستون های عریض و بلند به معنای قدرت بود. تخت جمشید نمونه ی بارز طراحی کلاسیک می باشد که با گذشت زمان از معماری رومی تأثیر پذیرفته است. از این رو این سبک را با نام کلاسیک رومی نیز می شناسند.
اما این سبک تنها مربوط به گذشته نیست چرا که امروزه بسیاری از طراحان با بهره گیری از متریال هایی همچون گرانیت، مرمر و تراورتن که به عنوان سنگ های لوکس شناخته می شوند استفاده کرده و به طراحی نما ساختمان های تجاری و مسکونی می پردازند. البته با توجه به قیمت بالای این متریال ها معمولاً قشر مرفه و ثروتمند جامعه طرفدار این سبک محسوب می شوند.
از معایب این سبک طراحی نمای ساختمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. خطر سقوط مصالح به کار برده شده در این سبک: در این سبک از لایه های مختلف سنگ استفاده می شود از این رو امکان ریزش سنگ ها در این سبک وجود دارد.
2. عدم تطابق با معماری ایرانی: در معماری ایرانی از آجر هایی با رنگ گرم استفاده می شد که به نوعی زمینه ی محیطی صمیمی را فراهم می کرد در حالیکه در این سبک از رنگ سفید که رنگی خنثی است استفاده می شود.
• نما مینیمال
به طور کلی این سبک از طراحی بر پایه ی سادگی و ساده گرایی می باشد. از این رو برای طراحی نما به سبک مینیمال باید از اعمال هرگونه تزئینات اضافه در نما خودداری کرد. اگرچه این سبک در ایران طرفداران زیادی ندارد اما یکی از پر طرفدارترین سبک های طراحی نما در جهان می باشد.
ویژگی های این سبک عبارت اند از:
1. مصالح مورد استفاده در این سبک تنوع کمی دارد (به طور کلی از یک یا دو متریال استفاده می شود)
2. سادگی در طراحی نما
3. در این سبک از پنجره های بزرگ استفاده می شود