
طراحی نمای ساختمان به سبک های مختلف
اولین تصویری که از یک ساختمان دیده می شود، جلوه و نمای بیرونی و طراحی نما آن است. به همین دلیل است که طراحی نمای ساختمان از اهمیت بالایی در معماری برخوردار است. برای طراحی نمای ساختمان، از سبک های متنوعی استفاده می شود که هر کدام از آن ها خصوصیات منحصر به فردی دارند. در این مطلب با انواع سبک های طراحی نما ساختمان آشنا می شویم.
طراحی نمای کلاسیک
طراحی نمای کلاسیک یکی از با سابقه ترین انواع سبک های معماری است. در سبک های کلاسیک، عموماً تلاش می شود تا بزرگی و عظمت سازه به چشم بیاید و به همین دلیل از المان ها و مصالح پر نقش و نگار مثل سر ستون های عظیم، ستون های بزرگ و سر درهای چشمگیر استفاده می شود.
معماری کلاسیک را می شود به نوعی ادغام دو معماری شرق و غرب دانست و به همین دلیل است که بسیاری از ویژگی های این نوع از معماری هم در آثار باستانی شرقی مثل تخت جمشید و هم در بناهای تاریخی اروپایی در محدوده روم باستان دیده می شود.
مصالح به کار رفته در طراحی نمای ساختمان به سبک کلاسیک، اغلب شامل تراورتن، گرانیت و مرمر می شوند. البته در مواردی و برای صرفه جویی در هزینه ها، می شود از سیمان سفید نیز به جای سنگ های گران قیمت استفاده کرد.
به طور خلاصه، شاخصه های معماری و طراحی نمای کلاسیک را می شود در این موارد دید:
· توجه به هماهنگی المان ها و تناسب اجزا
· متقارن بودن ساختمان در فاصله بین ستون ها و تعداد پنجره ها
· استفاده از ستون های بلند در ورودی
· ستون های سنگی تزئین شده
· استفاده از سقف بلند
· وجود پنجره های قدی
· استفاده از سر ستون، سُراهی، مجسمه سنگی و کتیبه
طراحی نمای رومی
نمای رومی در واقع یکی از زیر مجموعه های معماری کلاسیک محسوب می شود. تفاوت طراحی نمای رومی با نمای کلاسیک، پرداخت بیشتر به جزئیات و ظریف تر بودن نمای رومی است که باعث می شود ظاهری خیره کننده و پر زرق و برق داشته باشد.
از ویژگی های خاص و منحصر به فرد طراحی نمای رومی در طراحی نمای ساختمان می شود به قاب گرفتن پنجره ها اشاره کرد. در همه ساختمان هایی که از طراحی نمای رومی استفاده می کنند، دوره پنجره ها ابزار های نسبتاً بزرگی به کار رفته که نقش قاب را برای پنجره ایفا می کنند.
اصول طراحی نما
مانند طراحی کلاسیک، در طراحی رومی نیز از ستون ها و سر ستون یا کله گاوی های بزرگ با تزئینات زیاد استفاده می شود. استفاده از قوس های منحنی با قطر زیاد نیز یکی دیگر از ویژگی های طراحی نمای رومی است.
برای طراحی نمای ساختمان به سبک رومی از مصالح گران قیمتی مثل مرمر و گرانیت استفاده می شود. به دلیل مصالح ارزشمند و ظرافت فوق العاده المان های رومی، اجرای این سبک از طراحی نمای ساختمان نسبت به سایر سبک ها هزینه بیشتری به همراه دارد.
طراحی نمای مراکشی
یکی از جذاب ترین سبک ها در طراحی نمای ساختمان، طراحی نمای مراکشی است. کشور مراکش در شمال آفریقا دارای فرهنگ و تاریخی غنی است که در سبک معماری مراکشی به چشم می خورد. اولین چیزی که در طراحی نمای مراکشی هر بیننده ای را مجذوب می کند، استفاده از رنگ های متنوع و شاد است.
همچنین در طراحی نمای مراکشی اهمیت ویژه ای به استفاده از نور داده می شود و به همین دلیل است که چراغ های بزرگی که به چلچراغ مراکشی معروف هستند در این سبک مورد استفاده قرار می گیرند. طاق های بلند چه در نمای ساختمان و چه در طراحی داخلی آن، یکی دیگر از المان هایی است که در طراحی نمای ساختمان به سبک مراکشی جلب توجه می کند.
مصالح کاربردی در طراحی نمای ساختمان
ستون های بند، پنجره های مشبک و کفپوش های شطرنجی نیز به وفور در طراحی نمای مراکشی دیده می شوند. بنابراین اگر به دنبال طراحی نمای ساختمان به شکلی خاص و جذاب هستید، استفاده از سبک مراکشی که سرشار از رنگ و نور است می تواند گزینه مناسبی برای شما باشد.
طراحی نمای مدرن
طراحی نمای مدرن از سبک هایی است که اخیرا در ایران طرفداران خود را پیدا کرده است. بر خلاف طرح های کلاسیک، رومی و مراکشی در طراحی نمای مدرن هیچ اصراری بر متقارن بودن اجزای ساختمان وجود ندارد و بسیاری از ساختمان هایی که با سبک مدرن طراحی شده اند، طرحی نامتقارن و در عین حال زیبا و چشم نواز دارند.
برای اجرای طراحی نمای ساختمان به سبک مدرن از مصالح مختلفی از جمله آجر، سنگ، سیمان و ... استفاده می شود. خلاقیت و نوآوری در طراحی مدرن حرف اول را می زند و البته کاربردی بودن طرح نهایی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
نمای دو پوسته چیست؟
فرم های استفاده شده در طراحی نمای مدرن اکثراً فرم های ساده ای هستند که خطوط صاف ویژگی بارز آن ها است. پرهیز از طرح های پر زرق و برق و تزئینات ظریف و پیچیده از دیگر ویژگی های این سبک از طراحی نمای ساختمان است.
طراحی نمای مدرن زیر شاخه های متنوعی دارد که شامل طراحی نمای هندسی، طراحی نمای پست مدرن، طراحی نمای مدولار و غیره می شوند.
طراحی نمای مینیمال
طراحی نمای مینیمال از آن سبک هایی است که شاید سلیقه بسیاری از افراد با آن سازگار نباشد، اما نمی تواند انکار کرد که این سبک از طراحی نمای ساختمان جذابیت های خاص خودش را دارد. به خصوص اگر به شکل اصولی و با توجه به معیار های معماری مینیمال به کار رفته شود.
در طراحی نمای مینیمال سعی می شود تا جای ممکن هر گونه اجزا و المان های تزئینی را از نمای ساختمان حذف کرد. در واقع هر فرم و جزئیات غیر ضروری که کارکرد مفیدی برای ساختمان ندارد، حذف می شود و نمای ساختمان به نمایی خلوت و ساده تبدیل می شود.
دلیل این اصرار بر پاک کردن المان های تزئینی و تزئینات پر زرق و برق این است که در معماری مینیمال این باور وجود دارد که ساختمان به خودی خود زیبا است و نیازی به افزودن جزئیات غیر ضروری و تزئینی برای زیباسازی آن وجود ندارد. در واقع این سبک از معماری از همان جمله معروف زیبایی در سادگی است پیروی می کند.
به شما پیشنهاد میکنیم برای طراحی نما ساختمان خود به چینه ایوان پردیس، یکی از شرکت های برتر طراحی نما در ایران مراجعه کنید.