
طراحی نما ساختمان چیست؟
برنامهریزی و طراحی نما برای خانه یکی از مراحل ضروری در طراحی و ساخت است. همانطور که ساخت و اجرای سایر بخش های خانه نیاز به برنامهی ریزی و طراحی اولیه دارد، نمای خانه نیز از این موضوع مستثنی نیست. معمار هر ساختمان باید قبل از شروع پروژه، نمای آن را طراحی کند و متریال مورد نظر برای ساخت آن را انتخاب کند و محل تراس، پنجرهها، پلههای اضطراری و... را تعیین نماید. در غیر این صورت، حاصل کار، ناهماهنگ و زشت خواهد بود.
طراحی نما ساختمان به میزان زیادی تابع مد و ترند روز، هزینه ها، کاربری ساختمان، موقعیت بنا و ... است. در گذشته به طراحی نما اهمیت کمی داده می شد و حتی ساختمان هایی بودند که هیچ فکری برای آن نمی کردند و خانه را به حالت آجری رها می کردند که هنوز هم شاهد آثار آنها در سطح شهر هستیم. بعدها، نمای سرامیک، سنگ، شیشه، کامپوزیت و ... به بازار آمدند و امروزه دیگر نمای ساختمان به بخش بسیار مهمی از ساخت و ساز تبدیل شده است؛ اما به غیر از زیبایی، طراحی نما اهداف دیگری نیز دارد که اهمیتشان کمتر نیست و در ادامه بیشتر در مورد آنها صحبت می کنیم.
سبک های مختلف طراحی نما ساختمان
هدف از طراحی نما ساختمان
اهداف مختلفی پشت طراحی نما قرار دارند که بعضی از مهمترین آنها به شرح زیر میباشند:
1. فروش بیشتر ساختمان:
ساختمان هایی که نمای زیبایی ندارند، نه تنها توجه مشتریان را به خود جلب نمی کنند، بلکه باعث دلزدگی آنها و حتی انصراف از خرید می شوند. انتخاب نمای نامناسب و غیر اصولی برای بنا باعث می شود تمام زحماتی که برای ساخت آن کشیده اید؛ هدر برود. به عنوان یک معمار باید در نظر داشته باشید که نما، اولین چیزی است که مشتری می بیند و می تواند در سرنوشت آن تأثیر بسزایی داشته باشد.
2. عایق دمایی:
نمای خانه از هر نوعی که باشد میتواند به عنوانی عایق گرمایی و سرمایی عمل کند. بعلاوه با انتخاب متریال مناسب حتی میتوانید خانه را سردتر یا گرمتر کنید. همچنین نمای درست می تواند در درازمدت باعث جلوگیری از اتلاف انرژی نیز شود.
3. عایق صوتی:
طراحی نما به شما کمک میکند مانع از ورود صداهای ناهنجار به به داخل خانه شوید.
4. محافظت در برابر عوامل طبیعی:
با طراحی نمای صحیح شما می توانید مانع از ورود رطوبت به بافت ساختمان یا خوردگی و تخریب آن در دراز مدت شوید.
سبک های مختلف طراحی نما ساختمان
اصول طراحی نما ساختمان در درازمدت دستخوش تغییرات زیادی شده اند. در واقع سبکی که معمار برای طراحی نما استفاده می کند به میزان زیادی به هزینه ای که سرمایه گذار برای این کار در نظر دارد و ترندهای سال ساختِ بنا بستگی دارد. به طور کلی سبک های مختلفی برای طراحی نما ساختمان وجود دارد که بعضی از مهمترین و پرکاربردترین آنها به شرح زیر است:
برترین شرکت های طراحی نما و معماری جهان در سال 2021
را بشناسید و راز موفقیت آنها را بدانید
طراحی نمای رومی
طراحی نمای رومی و کلاسیک یکی دیگر از سبک های طراحی نما است. عناصر این سبک از طراحی شامل تعداد زیادی ستون های استوانه ای، قوس های بزرگ، استفاده ی فراوان از منحنی ها در طراحی و گاهاً استفاده از مجسمههای انسان ها، حیوانات و فرشتگان در نمای خانه است. برای این سبک از طراحی نما بیشتر از متریال سنگی مانند سنگ مرمر، گرانیت و تراورتن استفاده می شود. اگرچه نمای رومی بسیار زیبا و چشم نواز است، اما معماران معتقدند که این سبک از طراحی مناسب مناطق زلزله خیز ( مانند ایران ) نیست. بعلاوه هزینهی اجرای آن هم به دلیل قیمت بالای سنگ، زیاد است.
طراحی نمای مدرن
یکی دیگر از سبک های طراحی نمای مسکونی و تجاری که کم و بیش در کشور شاهد آن هستیم، سبک مدرن است. این نما در نقطهی مقابل طراحی نمای کلاسیک قرار دارد. در این سبک خبری از تزئینات و ریزه کاری های زیاد نیست و در عوض تأکید بیشتر بر روی سادگی و در عین حال کاربردی بودن نماست. یکی از مشخصه های بارز این نما، استفاده از پنجره های بزرگ و سراسری و تمام شیشه است تا حداکثر نور طبیعی برای خانه تأمین شود. بعلاوه بازتاب نور بر سطح این ساختمانها، جلوهی بسیار زیباتری به آنها می دهد. متریال دیگری که زیاد در سبک طراحی نمای مدرن استفاده می شود، ترمووود ها هستند که گونه ای از چوب های فرایند شده و مقاوم به تغییرات آب و هوایی و رطوبت اند. کامپوزیت ها نیز در این سبک از نما استفاده می شوند که ظاهری زیبا و منحصر به فردی به آنها می دهند. این سبک از طراحی نما به دلیل مقاومت بالای متریال های به کار رفته، سبکی و ایمنی بالا به سرعت در حال محبوب شدن است.
از مشخصات این سبک از نما این است که در آن از یک پالت رنگی به خصوص متشکل از رنگ های سفید، سیاه، خاکستری و قهوه ای استفاده می شود. بعلاوه بخش هایی از فضای داخلی ساختمان برای زیبایی بیشتر از بیرون قابل دیدن هستند و از آنجایی که این نما باید با زندگی ایرانی اسلامی هماهنگ شود، این بخش ها به جای فضای داخلی منازل، شامل راهرو ها و فضاهای عمومی ساختمان می شوند.
حتماً شنیده اید که می گویند: برخورد اول با هرکس در برداشت ما از شخصیت او، بسیار تأثیر گذار است. این جمله معروف در مورد ویلای شما هم صدق می کند. اولین چیزی که در یک ویلا چشم ها را متوجه خود می کند، طراحی نمای ویلا است.
پس در خصوص طراحی نما ویلا نیز بیشتر بدانید
طراحی نما مینیمال
طراحی نمای مینیمال، بر اساس استفاده از حداقل تزئینات و تجملات در خانه انجام میشود. این سبک در عین سادگی بسیار زیبا است بعلاوه نسبت به سایر سبک های طراحی نما هزینه ی کمتری برای اجرای آنها نیاز است. خطوط استفاده شده در طراحی این سبک، کمترین شکستگی و انحنا را دارند و رنگ هایی که در آن استفاده می شوند رنگ های خنثی هستند. متریال پرکاربرد در این سبک از طراحی نمای مسکونی، بتن، فلز، سنگ و کامپوزیت است. این سبک از طراحی نما در ایران طرفداران کمی دارد با این حال پیش بینی میشود که در سال های پیش رو شاهد افزایش استفاده از این سبک در سراسر کشور باشیم.
طراحی نما به سبک اسلامی
یکی دیگر از سبک هایی که در طراحی نما ساختمان از آن استفاده می شود، طراحی اسلامی است. در این سبک از معماری که بیشتر به گذشته مربوط بوده است، رنگ های شاد و زنده ای استفاده می شود و کاشی و آجر و سنگ متریال اصلی آن هستند. بعلاوه استفاده از نمادهای ایرانی مانند خوشنویسی، نقاشی های مینیاتوری و ... نیز در این سبک از طراحی نما استفاده می شوند. متأسفانه این سبک در سال های اخیر به ندرت در ساختمان های مسکونی به کار می رود و بیشترِ ساختمان هایی که از این سبک استفاده می کنند، کاربردهای فرهنگی یا هنری دارند.
سخن پایانی
نمای ساختمان؛ هویت و شخصیت ساختمان شماست. از این رو اهمیت زیادی دارد که به روش کاملاً اصولی انجام شود تا هم جلوهی زیبایی به بنا ببخشد و هم کاربردی و ماندگار باشد. زیبایی و هماهنگی در بین عناصر یک نما، نتیجهی استفاده از اصول طراحی نما هستند. از این رو شما باید کار خود را به دست متخصصین بسپارید. ما در شرکت مهندسین مشاور چینه ایوان پردیس با قدرت از اولین مراحل تا آخرین مراحل اجرای پروژه در کنار شما هستیم تا شما بتوانید به راحتی به خانهی ایده آلتان برسید. اگر قصد شروع ساخت و ساز را دارید، کافی است با کارشناسان ما تماس بگیرید.